Shisha di ban Sebab Haram?

Menghisap shisha merupakan tradisi Arab
Pengharaman shisha menjadi topik hangat apabila Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis telah mengharamkan kegiatan menghisap dan menjual shisha di negeri itu kerana ia mendatangkan kemudaratan yang lebih teruk berbanding dengan menghisap merokok. Ia telah diputuskan pada mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis kali ke-11/2013 pada 24 Jun lepas. Malah Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) turut menyokong langkah yang diambil oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis ini.

Shisha juga dikenali sebagai  hukkah, narghile, arghila, atau qalyān. Ia adalah instrumen tunggal atau berbilang berpunca untuk merokok tembakau berperisa dipanggil shisha di mana wap atau asap melalui air lembangan (sering berasaskan kaca) sebelum penyedutan berlaku. Paip pula digunakan untuk menghasilkan asap dengan membakar shisha atau digunakan untuk membuat wap air oleh lebur pada suhu yang lebih rendah.

Bukti Shisha 10x Berbahaya dari Rokok

Dalam jadual di bawah, kebenaran yang mengejutkan mengenai komposisi kimia asap shisha ditunjukkan.


 
CHEMICALYIELD FROM 1gm SHISHA TOBACCOYIELD FROM CIGARETTE, 1gm TOBACCOMULTIPLE OF AVERAGE CIGARETTE SMOKE VALUE
Tar, mg802
Range: 1-27
Average: 11.2
100-fold
Nicotine, mg2.96
Range: 0.1 – 2
Average: 0.77
4-fold
Carbon Monoxide (CO), mg143
Range: 1-22
Average: 12.5
11-fold


Jadual 1: Kimia yang terdapat dalam asap shisha berbanding asap rokok

Sumber: Shahadeh, A., Saleh, R., (2005) ‘Polycyclic aromatic hydrocarbons, carbon monoxide, ‘tar’ and nicotine in mainstream smoke aerosol of the narghile water pipe. Food & Chemical Toxicology, 43:655-661



Apakah Kesan Shisha Pada Anda?

Dr Vijaya, Pengarah Bahagian Kesihatan Belia, Lembaga Promosi Kesihatan Singapura, menyenaraikan pelbagai risiko kesihatan yang ditimbulkan oleh merokok shisha:

a. Ancaman kanser

Arang yang digunakan untuk tembakau haba dalam paip meningkatkan risiko kesihatan dengan menghasilkan tahap karbon monoksida, logam, dan bahan kimia penyebab kanser. Walaupun selepas ia telah melalui air, asap yang dihasilkan oleh paip yang mengandungi tahap bahan toksik, termasuk karbon monoksida, logam berat, dan bahan kimia penyebab kanser. Tembakau paip dan asap mengandungi banyak bahan-bahan toksik yang diketahui boleh menyebabkan paru-paru, pundi kencing, dan kanser mulut.

Rangsangan ke mulut daripada pendedahan kepada jus tembakau meningkatkan risiko mendapat kanser mulut. Kerengsaan dengan produk jus tembakau mungkin lebih tinggi di kalangan perokok paip daripada kalangan paip atau cerut perokok kerana merokok paip biasanya diamalkan (dengan atau tanpa sedutan) lebih kerap dan untuk tempoh yang lebih lama.

b. Penyakit jantung

Tembakau paip dan asap mengandungi banyak bahan-bahan toksik yang diketahui menyebabkan arteri tersumbat dan penyakit jantung.


c. Selesema

Perkongsian paip merokok meningkatkan risiko batuk kering dan selesema.


d. Asap rokok

Asap rokok daripada shisha menimbulkan risiko yang serius untuk bukan perokok, terutama kerana ia mengandungi bukan sahaja asap daripada tembakau tetapi juga dari sumber haba (contohnya, arang) yang digunakan dalam paip.

Sumber: MensHealth.sg

Keratan akhbar bahaya shisha



p/s: Walaupun ramai penghisap shisha mengatakan shisha OK, tetapi elakkan atau kurangkan aktiviti menghisap shisha sebagai langkah pencegahan daripada memudaratkan diri.



Comments